Доколко са сигурни скенерните пръстови отпечатъци при смартфоните?


19 септември 2014 16:34

 

  Все по-често обсъждана тема в медиите е сигурността на съхраняваните в смартфона дании. В тази връзка се появи новина, засягащи надеждността на скенерните пръстови отпечатъци. Доколко те са сигурни обаче и дали оправдават очакванията, това винаги се тълкува различно от многобройните потребители по света. Технологиите при защита на смартфоните несъмнено стават все по-умни, но това кара потребителите да се предоверяват и така да попадат в измамната илюзия са стопроцентова сигурност. Основната причина за това се крие в обстоятелството, свързано с добавката на приложения за дактилоскопия към моделите през последните години на две от най-известните компании - Samsung и Apple. Ето как най-голямата възможна сигурност върху защитата на смартфона се получава посредством употребата на пръстов отпечатък от притежателя на устройството. На фона на огромната вероятност въведената парола да бъде хакната, в действителност пръстовите отпечатъци изглеждат много по-сигурни и надеждни. За съжаление обаче се оказа, че и тези отпечатъци не предлагат толкова голяма сигурност.

 

 

 Такова е мнението на американската медия New York Times независимо от факта, че биометричната информация за всеки човек е уникална по характер. Въпреки това обаче се вижда, че тя не може да предложи сигурност на сто процента. От медията изтъкват поне пет очевидни причини, с които подкрелят своята теза. Първата от тях се дължи на факта, че хората в своето ежедневие оставят пръстовите си отпечатъци навсякъде. В наши дни отпечатъците се считат от повечето експерти за обратното значени на думата тайна. Втората причина, поради която този метод за защита на данните в смартфона е ненадежден, е невъзможността отпечатъците да се сменят. Това обаче важи при паролите, които при хакване веднага могат да се променят. В случая с отпечатъците сдобиването с цифрово копие от тях прави възможна употребата им навсякъде, където се разчита на отпечатък за удостоверяване на самоличността. Третата причина е свързана с това, че много от скенерите позволяват безброй опити. Например приложението скенер за пръстови отпечатъци на Samsung дава възможност да се правят много оптити за идентификация, при това без изобщо да има опция телефонът да се изключи при погрешен опит.

Четвъртият фактор е използването на скенера от страна на най-различни приложения. Поради това се стига до логичното заключение, че една и съща информация ще се използва за идентификация в случаи на удостоверяване на самоличността при банкови приложения. Петата и последна причина, според която скенерните пръстови отпечатъци не защитават ефикасно смартфоните, се крие във вероятността биометричната информация да се открадне. Също като при паролите и друга чувствителна информация, и тази може да бъде хакната. Това е възможно най-вече предвид факта, че информацията се събира от софтуерно приложение. До момента от гиганта Епъл опровергават това, като твърдят, че образът“ на даден пръстов отпечатък само се анализира, а едва след това се стига и до неговото криптиране. Също така съгласно компанията той никога не се съхранява на някои от нейните сървъри или в облака, ето защо няма начин да бъде откраднат. Въпреки тезата на компанията, това не дава повод опасенията на потребителите от открадване на пръстовите отпечатъци да намалеят.

 Коментари за Доколко са сигурни скенерните пръстови отпечатъци при смартфоните?

Вашият коментар е добавен!
Моля попълнете всички полета


Коментари

Ти можеш да напишеш първия коментар :)

Бисквитките ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на бисквитки. Вижте подробности

Съгласен съм