Google постанови, че всички локални приложения на Chrome OS трябва да могат да работят офлайн


 

Chrome OS приложенията, които са в пакет с Хромбук устройствата и не могат да работят без връзка с Интернет, са на път да бъдат изритани от системата. Google обяви, че ще спре поддръжката на всички приложения, които са останали без поддръжка за работа в офлайн режим. Крайната дата промяната да се извърши е към Юни месец 2015 година. Тогава всички непроменени приложения, които попадат под директивата ще бъдат свалени от уеб магазин до месец декември

За да е ясно всичко, трябва да кажем, че приложенията, които не могат да работят офлайн, няма да бъдат изтрити от лицето на Chrome Os. Те ще могат да се използват, но вече като hosted apps, което значи, че те ще са достъпни само чрез използването на браузърa Хром.  

Chrome OS работи предимно с уеб приложения, към които няма изискване да са налични за работа в офлайн режим. Все пак системата поддържа работа с локални приложения, които да свалите на компютъра си. През 2010 година, компанията ни представя своите пакетирани приложения. Това са програми, които инсталираме и пускаме отново през браузъра си, но нямат нужда от активна Интернет връзка, за да работят. През 2013 станахме свидетели на премиерата на Chrome приложения, които са друга форма на локалните такива. Те са независими от браузъра ви и могат да работят както със, така и без Интернет връзка. В началото системата бе набеждавана, че е много далеч от нормална операционна система и е прекалено иновативна за нормалния потребител, който все още не е достатъчно запознат с облачните услуги. В последните няколко години обаче от Google се постараха това нещо да се промени и много скоро платформата ще е достъпна за всеки един тип потребител, независимо от философията му.

Това решение на Google сложи ново начало на досегашната работа на тези пакетни приложения. Новите Chrome приложения ще работят в собствени прозорци, ще могат да се пускат директно през десктопа си, и са приятелски настроени са към офлайн употреба, като това няма да влияе на производителността им.

В последния пост в блога на Google стана ясно, че до юни 2015 ще има поддръжка за тези стари приложения, но след посочения месец, тяхното премахване ще започне. Дори от днес нататък, някои от тези приложения няма да бъдат включвани в уеб магазина на платформата.

Другото действие на компанията в посока на запазване на етикета поставен от тях при пускане на приложение е, че вече е блокирана възможността за инсталация на приложения, които са изтеглени извън Chrome Web Store. Така вече, разработчиците ще трябва да спазват правилата на компанията за изработване на нови софтуерни продукти.

Сега, когато и едно от най-големите негативи на операционната система се премахнат, а именно липсата на приложения, които работят без Интернет, то това е една открита покана към софтуерните компании да се включват по-активно в разработката на нов софтуер Chrome Os.Коментари за Google постанови, че всички локални приложения на Chrome OS трябва да могат да работят офлайн

Вашият коментар е добавен!
Моля попълнете всички полета


Коментари

Ти можеш да напишеш първия коментар :)

Бисквитките ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на бисквитки. Вижте подробности

Съгласен съм