Ревю на Samsung Galaxy Samsung S5


15 април 2014 09:30

 

 

 

 

 

 

 

Дизайн

 

Не, все още нямаме метал в корпуса, но определено Samsung Galaxy S5 изглежда и се усеща по-добре от предшественика си. Корейците са заменили лъскавия и хлъзгав заден капах с грапав такъв. Той все още може да се премахва, за да сменяме лесно батериите при нужда. Има перлено бял и черен цвят, както и елегантна метална лайсна по ръба на телефона.

С изключение на по-големия размер на дисплея, Samsung S5 изглежда почти същия отпред като Galaxy S4. Все пак, благодарни сме за точковата грапавина, която продължава и по-предната част на телефона, a така телефона изглежда далеч по-различен и удобен от преди.

 

Дизайн

 

Веднага забелязваме, че капацитивните бутони са разменени. Бутонът за последно използвани приложения е от ляво, а бутонът „Назад“ се намира от дясно. „Home” бутонът може да ви изпрати в Google Now при задържане, а при двоен клик отивате в S Voice.

Както преди жакът за слушалки и IR бластерът са отгоре. От дясно са разположени бутоните за включване и изключване, а тези за регулиране на звука от ляво. Има едно дразнещо , който няма да ви хареса. За да бъде телефона водоустойчив, microUSB портът е покрит от дразнещо капаче. То не е много добре направено и при по-честата му употреба има шанс да се счупи и да падне.

Надали бихте определили смартфона като фаблет, но Samsung Galaxy S5 е доста голям и е трудно да го използваме с една ръка. За да отключите телефона ще трябва едва ли не да си разтегнете ръката.

 

Водоустойчивост

 

Докато при S4 трябваше да има специален калъф, за да имаме тази опция, тук тази опция я има вградена. По стандарта за водоустойчивост, IP рейтингът на телефона е 67, това значи, че телефона може да седи на дълбочина от метър за половин час. Разбира се телефона не може да плува под вода, но при различни инциденти, като изпускане в локва или в тоалетната, може да сте спокойни.

Пуснахме Samsung S5 в купа с вода за няколко минути, след това го взехме и го изсушихме. Телефона продължи да работи както трябва, но просто не очаквайте тъчксрийна да работи когато е мокър. Не регистрира нито един наш опит да направим нещо.

 

Дисплей

 

Няма да откриете по красив дисплей от 5,1 - инчовият 1080p Super AMOLED дисплей, който е не само по-ярък, но и има по-богати цветове, по-добър контраст и какво ли още не, а също така имаме дълбоки черни нюанси, които са проблем за много телефони.

 

Samsung S5 регистрира 493 лукса осветеност. Това се равнява на 373 нита. Делта-Е резултатът е 0.9, което е почти перфектно, защото колкото по-ниска е стойността, толкова по-добре за нас.

Samsung S5 успя да изкара 158.4 процента от цветовете в sRGB гамата на цветовете.

Навън, режимът за адаптация на дисплея анализира светлината, която идва върху телефона и оптимизира цветовете и остротата в реално време докато ползвате телефона.

 

Звук

 

Трудно е за, който и да е смартфон да се съревновава със звука на HTC One M8, но Samsung S5 със страничната си колонка също се представи добре. Песните звучат достатъчно силно, но все пак данните показват само 73 децибела. При М8 имаме по-дълбок, богат и изразителен звук.

 

Сензор за пръстови отпечатъци

 

Galaxy Samsung S5 получи своя скенер за пръстови отпечатъци върху home бутона си. Може да отключвате телефона си или пък да влизате в Samsung акаунта си с него. Все пак, противоположно на имплементацията на Apple, този сензор може да се използва и за разплащания в PayPal. (Не може да ползвате отпечатъка си, за да влизате в други уебсайтове!)

Регистрирането на отпечатъка става доста бързо. Samsung S5 може да пази до три броя. Въпреки това, понякога Samsung S5 имаше проблеми с разпознаването на движенията, което ни поставяше в неудобна ситуация. TOUCH ID сензора на iPhone 5s работи в пъти по-добре.

PayPal интеграцията позволява да плащате разни неща в интернет сайтове и приложения, които го позволяват. Възможно е това да става и в реални магазини. Добрите новини са, че успяхме да платим доста лесно. Единственото, което не ни харесва е , че регистрацията става доста бавно. Трябва да изтеглите приложението на PayPal, да го свържете с отпечатъка си и т.н.

 

Интерфейс

 

За да е по-интуитивен, Samsung преправиха TouchWiz интерфейсът си, които използва Android 4.4.2. Например менюто за настройки е доста опростено и с няколко цветни кръга, които представят различните избори. Чекмеджето за известия разполага с кръгли бутони за 10 бързи настройки и още десет, ако смените режима на изглед.

Главният екран на Samsung S5 разполага с джаджа за следене на времето и лента за търсене в Google, която поддържа гласово търсене. Просто трябва да кажете “OK Google”, за да намерите каквото искате.

Приплъзване на ляво пуска приложението „My Magazine“, което е четец за новини, което може да извлича информация от различни социални мрежи и сайтове, но не поддържа Facebook. Интерфейсът е доста стилен. Можете да си избирате различни категории. Изберете любимите си области в медийното пространство. Щеше да е хубаво, ако главния екран се обновяваше по-бързо, за да се появява навреме новата информация.

Както и при Galaxy S4, може да използвате Multi Window, за да ползвате две приложения едновременно на екрана си. Тази опция е полезна за хората, които мразят да вършат само по едно нещо. Може да пишете и-мейл, в който директно да влачите снимки от галерията си. Galaxy S5 поддържа 25 приложения, които могат да правят това.

Samsung все още настояват за присъствието на писукане и вибрация при отключването на телефона, гасенето на екрана и разбира се при известията. Ние определено не харесваме това и намалихме силата на звука на системата.

 

Клавиатура

 

Не изглежда като кой знае колко важно нещо, но специално изработения ред за числата спестява много време. Тази функция се въведе при S4, както и тази, която предвижда какво ще пишем. Буквите при тази подредба са малко по-малки, но все пак не правихме много грешки. Леката вибрация при натискане е много добра идея.

 

S Health и Монитор на Сърдечен Ритъм

 

Дали хората желаят да измерват пулса си, чрез телефона, който носят винаги? Интересът към такъв тип приложения нараства главоломно със всеки изминал ден. Самсунг се надява да яхне вълната със своя обновен дизайн на S Health приложението, което разчита ритъма на сърцето ви чрез сензор на гърба на устройството. След като задържите пръста си на сензора за няколко секунди, телефонът веднага показва данни за ударите на сърцето за една минута.

Предполагаме това ще задоволи любопитството на някой хора, а може и да е полезно за хората, които тренират всеки ден. Ще има серия от различни аксесоари, които ще добавят още функционалности за хората, които попадат в графата „Активни“.

Samsung S5 може да измерва стъпките ви, изгорените калории и приетите калории. Ако GPS е включен, Samsung S5 може да измерва не само дистанцията, която сте изминали, но и прогресът ви, за да може да сравнявате постиженията си и да организирате по-добре тренировките си.

Най-впечатляващата възможност на S-Health е да следи вашата диета. Въведете храната, която ще консумирате. Ще видите няколко марки, както и резултати за ресторанти, в които може да я хапнете.

 

 

Производителност

 

Galaxy S5 разполага с мощен 2,5GHz Snapdragon 801 процесор. Графичният чип е Adreno 330, а оперативната памет е 2GB.Тези компоненти доставят впечатляващо бързодействие при бенчмарк тестовете. Нека сега да погледнем резултатите от тестовете на ежедневна употреба.

Samsung S5 има нужда от 19 секунди, за да зареди тежката и нуждаещата се от много ресурси игра "N.O.V.A. 3"

Galaxy Samsung S5 успя да транскодира full HD видео с размер от 204 мегабайта до видео с резолюция от 480п за 5 минути и 7 секунди. Това е с 2 минути по-бързо от предшественика си.

 

Функции на камерата

 

16-мегапикселовата камера на Samsung S5 e по-бърза, по-остра и по-малко разхвърляна от тази на S4. Новата функция HDR, която работи в реално време е много впечатляваща и ви позволява да видите как ще изглежда снимката преди да я заснемете.

Samsung заслужават поздравления за комбинирането на няколко режима в едно. Тази опция се нарича „Shot & More“ и ви позволява да направите всички възможни подобрения след заснемането. Това включва режим за изтриване на натрапници, режим за избиране на най-добрата физиономия и още три опции. По време на тестовете имахме проблем с избирането на едно лице измежду група от хора.

Galaxy Samsung S5 има и възможност наречена „Selective Focus“. Тя може да бъде много забавна. С натискането на бутон от лявата страна на екрана, може да заснемете снимка и след това да избере дали фокусът да е отпред или отзад. Ефектът работи много добре както сами може да видите сами на снимката отдолу, но можеше да бъде включена и възможност за избиране на определена точка на фокус.
 

Samsung твърди, че Galaxy Samsung S5 може да фокусира върху обект за една трета от времето, което бе нужно на предходния модел, а именно 0.3 секунди. Ние открихме, че това е истина и направихме няколко бързи снимки на кутията на телефона.

 

Качество на снимките и видеото

 

Samsung S5 прави много реални и цветни снимки. От вън се получават по-добри снимки от колкото вътре. Заснехме цвете в близък план и сравнихме със снимките на няколко конкурента. Снимката със Samsung S5 има повече фокус и по-добри детайли. Но жълтото цвете има повече контраст при iPhone 5s.

На друга снимка заснехме малки фигурни в стаята под флуоресцентна светлина. Galaxy Samsung S5 предложи по-богати цветове, но снимката на iPhone е по-ярка от конкуренцията.

Samsung S5 се представя плоско на тази снимка, макар и да бе заснета в доста тъмна стая. Резултатът е неестествено ярка снимка, която е леко размазана. iPhone 5s и HTC One M8 се представят по-добре. Функцията за оптична стабилизация в Samsung S5 трябва да помогне.

Селфито, което направихме с предната 2.1-MP камера е доста ярко, но има вероятност при по-малките детайли да има леко размазване по краищата.

Galaxy S5 прецизно заснема 1080p видео независимо дали сте вътре или вън. Звукът също е с доста добро качество, и ако няма много странични шумове е перфектно отчетлив.

 

Живот на Батерия и Режим за Ултра-ниска употреба на енергия.

 

Samsung S5 разчита на 2,800 mAh батерията, която е по-мощна от 2,600 mAH батерията на Galaxy S4. Представянето на теста бе много добро. Телефонът има 9 часа и 42 минути живот на батерия при сърфиране в Интернет през мрежата на оператора и 30 процента яркост на екрана. Това е с 10 минути по-малко от HTC One M8.

Предишния модел, при който теста бе с 40 процента яркост на екрана успя да издържи 5 часа и 13 минути.

Ако искате да изстискате още от батерията може да ползвате „Ultra Power Savings“ режима, който може драматично да увеличи времетраенето на един заряд. В този режим дисплея започва да работи в grayscale режим, на някой приложения е забранено да се пускат, а мобилният интернет се изключва. Освен това се спират и Bluetooth и Wi-Fi. Може да използвате телефона за набиране, смс-и и Интернет през браузъра, но могат да бъдат добавени още шест дейности.

Единственото ни оплакване относно режима е, че времето което му е нужно, за да се пусне или изключи е много голямо. За включване трябва да минат 21 секунди, а за изключване трябват 15 секунди – почти като рестарт на устройството.
 

Заключение

 

Samsung S5 е символ на промяната за Samsung, които вече не създават недоразумения, а завършени и иновативни телефони. Тази стратегия много добре влияе на представянето на компанията и в частност на този телефон. Може би скенерът за отпечатъци трябваше да е една идея по-надежден, но като цяло Samsung S5 е по-добър телефон от S4. Обичаме яркият и цветен екран, дългият живот на батерията и перфектната камера с много нови опции. Опитите за подобряване на живота на активните хора са успешни. Мониторът на сърдечния ритъм може би не е нещо, което някой би търси в телефон, но S Health приложението е просто страхотно. Още повече пък, ако разполагате с някой продукт от серията Gear.


 Коментари за Ревю на Samsung Galaxy Samsung S5

Вашият коментар е добавен!
Моля попълнете всички полета


Коментари

Ти можеш да напишеш първия коментар :)

Бисквитките ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на бисквитки. Вижте подробности

Съгласен съм