Apple ще направят брилянтен ход, ако пуснат iTunes за Android


30 март 2014 14:05

 

Някои интересни новини се появиха в интернет пространството през изминалите няколко дни. Според известното списание Billboard, американската компания Apple обмислала няколко нови идеи, с които да утвърдят позициите си на пазара за мобилни услуги.  Първата им идея е свързана с това, да пуснат услуга за музикален стрийминг в iTunes, която директно да се конкурира с популярната такава Spotify. Услугата на Apple ще бъде с месечен абонамент, но и ще продължава да бъде една от най-големите платформи за продажба на отделни песни и музикални албуми. Другата им нова идея и със сигурност по-интригуващата е, че Apple обмислят да дадат достъп до iTunes и на потребителите на Android.  Може би това ви се струва абсурдно и ние напълно ви подкрепяме.

 

Фактът, че Apple ще пуснат музикална стрийм услуга въобще не е изненада. Най-малкото самия софтуер се нарича iTunes, като се набляга на думата Tunes, която значи "мелодии".   Apple първо станаха известни с точно това приложение,  за продажба на музика, което в момента е утвърдено в цял свят. Чак след като то се разви, те се ориентираха към други софтуерни услуги за съдържание под  други форми, като например пазар за филми и  приложения. Сега отново нещата отиват в началото към "мелодията". Най-изненадващото в случая обаче не е самата промяна, а това, че тя се случва чак в този момент. Според нас това трябваше да стане далеч по рано, след като все повече и повече хора използват онлайн услуги за стрийминг за да слушат музика. Хубаво обаче е, че Apple ще предложат алтернатива, защото избора тук не е голям. Много ни е интересно обаче, какво ново и по-добро ще могат да предложат, за да се откроят от останалите.  

 

 

 

Като оставим казаното до тук настрана, по-интересното е възможността да видим iTunes при операционната система Android. Много от вас може да се изненадат, като разберат, че такъв момент в историята на компанията вече е минал. Стийв Джобс (мир на праха му)  преди време не искаше и да чува за iTunes в друга платформа. Тази платформа в случая се оказа Windows. Господин Джобс не искаше да има нищо общо с Windows и бе доволен от развитието на услугата си - ако можем да наречем развитие, това да изолираш 97% от останалите компютри в света, като обслужваш само 3-те процента, които използват твоята операционна система.
Познайте какво... Android отчита резултати от около 80% при световната употреба на смартфони, като е стабилен лидер и това скоро едва ли ще се промени. Противно на философията на Стийв Джобс, настоящия лидер на компанията, Тим Куук е готов да разработи идеята,  услугите на компанията да присъстват на почти всички устройства в света и е готов да ухажва останалите потенциални клиенти, защото те са готови да си платят.

 

Възможности


 Пускането на iTunes за Android е нещо, което може да бъде описано напълно с нашите скромни писателски умения. Това значи, че пазара на музика и други медийни файлове ще се разшири до няколко от най-големи мобилни платформи,  а той  е просто огромен , от която и страна да го погледнем. Слуховете относно трансфера се въртят главно около музикалната им услуга, но това което ни интригува най-много е отварянето като цяло на медийна платформа, която може да обслужи буквално целия мобилен свят. В случая няма гаранция дали ще видим същото и при услугите за филми, книги и т.н., но това е стъпка в правилната посока.
Аз лично рядко си купувам нещо от такъв тип магазини, освен книги за това ще ги използвам за пример. Причината да си купувам книги онлайн е, че услугата на Amazon Kindle е налична за всички платформи. Без значение от устройството, което притежавате или това, което ще използвате след време Вие ще можете да ги четете. С други думи, аз не се притеснявам да си купя книга, защото ще мога да я ползвам на всяко едно устройство, което пожелая. Това не е задължително да е валидно за музиката и за филмите, но всеки може сам да прецени.

 

Изолация

 


Google Play е маркета за приложения на Android, iTunes се поддържа за iOS,  Windows Store е за Windows Phone платформата и това е просто факт. Истина е, че песните, които може да си закупите от iTunes могат да бъдат прехвърлени на Android, но това няма да е възможно при евентуалното пускане на стрийминг на музика и филми. Това може би не е лош модел за някои потребители, защото който си е купил iPhone рядко преминава към някоя от другите мобилни платформи. Един път iPhone - завинаги iPhone.  Хора като мен, които първо си взимат например телефон от серията Lumia и после го сменят с Nexus телефон са рядкост. Но повечето хора, които ползват iTunes и си купят филм например, могат да са спокойни, защото най-вероятно следващия телефон, който ще си купят ще има първа буква в името си "i".  


Хората са си хора, но потребителите са си потребители


Ако наистина се случи, че те отворят платформата си към другите мобилни операционни системи, то Apple ще се доближат  до глобалната платформа за доставяне на забавление. Стийв Джобс бе казал, че не иска да да направи потребителите на Android щастливи и в това няма нищо лошо. Но хората не се делят на потребители на iOS или Android, те са просто потребители. Това е един по-интересен начин за гледане на нещата. Потребителите имат пари!!! Позволи им да ги похарчат при теб докато те имат желание да го правят.
Кой знае, може би някой ден ще видим и iTunes за Windows Phone (написах това без дори да се засмея. Мисля че, преди време в разговор с приятели заявих, че ако Netflix продаваха филми, щях да ги използвам пред другите само защото поддържат всички популярни платформи. Ако iTunes постигне същото, с радост ще им позволя за вземат част от парите ми. Най-вероятно много от вас се чувстват по същия начин и пускането на приложението за Android няма как да е грешен ход. Това просто казва логиката. Простата математика показва, че 12 процента е по-малко от 92 процента.Коментари за Apple ще направят брилянтен ход, ако пуснат iTunes за Android

Вашият коментар е добавен!
Моля попълнете всички полета


Коментари

Ти можеш да напишеш първия коментар :)

Бисквитките ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на бисквитки. Вижте подробности

Съгласен съм