Google показва телефон изграден от модули, който може да се ъпгрейдва по ваш вкус


20 април 2014 11:00

 

 По време на конференцията на разработчиците на проект Ара, видяхме бъдещата модулна платформа за смартфони на Google. Ексклузивно бе показан прототип на устройството, което е от тип направи си сам. Бяха описани и бъдещите планове на компанията за развитието на платформата. Също така компанията обсъди и изясни това, че цената на най-базовата версия на ARA ще струва около 50 долара. Все пак чухме и, че за момента е рано да се каже дата, на която ще бъде пуснато устройството.

 

Google показва телефон изграден от модули, който може да се ъпгрейдва по ваш вкус

 

 Прототипът на компанията, който бе показан не работеше, тъй като кодът, който го управлява все още не е готов, успяхме да видим, че хардуерът е в доста добро състояния. По време на демонстрацията, лидерът на проект Ара, Пол Еременко, с лекота извади Wi-Fi модулът от разработката и на негово място закачи оксиметър на пулса, който измерва съдържанието на кислород в кръвта. С устройствата, които ще е заредена серията Ara, ще можем да разменяме различни модули, които имат различно предназначение, като камери, батерии, дисплеи, процесори и какво ли още не, без да имаме нужда от каквито и да е инструменти за това.

За гореспоменатите 50 долара ще получаваме базов „скелет“ на устройството, върху който ще можем да закачваме различните скенери, които не се ограничават до определени функции. Граница е единствено небето – камери, скенери за пръстови отпечатъци и т.н. Всеки скелет ще си има екран, процесор и micro SD карта памет. Ара телефоните ще използват операционната система Android. Еременко обаче отбеляза, че очаква разработчиците да осигурят поддръжка и на други операционни системи.

Комплект за разработка на модули (накратко MDK) бе пуснат днес, за да може желаещите разработчици да започнат работа върху модулите, които искат да създадат. От джаджи за следене на окото до различни гривни и сензори за сърдечен ритъм. Това значи, че ще имаме доста голям избор от стотици модули и части за телефона, който евентуално може скоро да видим. Google няма намерение да произвежда различните модули. Те имат желание да произвеждат само скелетите.

Много от частите за Проект ARA, включително антени и черупки, ще бъдат принтирани от специално изработен за целта пълноцветен 3D принтер. Той ще разполага с архитектура, която ще предразполага към голям обем произведени компоненти. Желаещите да закупят устройството ще получат приложение, което ще им даде възможност да направят частите по свой вкус. От него ще можем да поръчваме и модули. Това е подобно на проекта на Моторола наречен Moto Maker, но 3D принтираните обвивки за Проект Ара ще имат далеч повече възможности за къстъмизация.

Еременко очаква да бъдат показани работещи прототипи на телефонно в близкото бъдеще (това може да значи дори утре) и определено се надява да направи обаждане чрез телефона на „бъдеща конференция на разработчици). Най-вероятно става на въпрос за Google I/O конференцията за дивелъпъри, която ще се състои от 25 Юни до 26 Юни.

 Коментари за Google показва телефон изграден от модули, който може да се ъпгрейдва по ваш вкус

Вашият коментар е добавен!
Моля попълнете всички полета


Коментари

Ти можеш да напишеш първия коментар :)

Бисквитките ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на бисквитки. Вижте подробности

Съгласен съм