Samsung разкри Exynos 5 Octa 5422 и Hexa 5260 чиповете на Международния Мобилен Конгрес


Новият Exynos 5 Octa 5422 е най-бързия осем ядрен процесор до този момент

04 март 2014 22:00

 

Samsung най-накрая обяви двата нови члена на семейството на Exynos 5. Точно на втория ден на международния мобилен конгрес Exynos 5 Octa 5422 и Exynos 5 Hexa 5260 се показаха на заинтересуваните за първи път и тези две приятелчета определено имат много да ни предложат, дори и за съжаление да не са с 64 битова архитектура, за която бе спекулирано много, през последните няколко седмици.
За начало, въпреки че Exynos 5 Octa 5422 не е първия 8-ядрен процесор сред семейството на Exynos 5 серията, той качва много нивото с възможностите си и надминава всичко, което сме виждали на пазара. Процесорът съдържа във себе си четири по-слаби Cortex-A7 ядра работещи с честота от 1,5 гигахерца и четири ядра с огромни възможности от серията Cortex-A15, които са разработени до честота от 2,1 гигахерца. Простите калкулации сочат, че това е най-бързата осем ядрена система върху чип.  Добрите новини са, че мощността не винаги значи по-голяма консумация на енергия. Напротив, благодарение на хетерогенната мулти - процесорна технология, сдвоена с чисто нов адаптивен алгоритъм, батерията ще изразходва възможно най-малко енергия. Накратко, поради възможността процесора да използва само определен брой ядра и да смесва двата типа ядра, то консумацията на енергия ще стои в най-ниските възможни нива, а това ще подобри живота на батерията на устройството. Като оставим това настрана, чипсетът е направен, така че да работи отлично с мултимедийни формати от високо ниво, за да може устройството да поддържа най-високите резолюции, като, WQHD, WQXGA и 4K UHD.

 

 Другия процесор -  Exynos 5 Hexa 5260, е още по-интригуващ, тъй като това е малко или много една доста рядка комбинация от шест ядра и трудно се среща на пазара. Процесора използва четири ядра от типа Cortex-A7, които ще работят на 1,3 гигахерца и две ядра от най-висок клас от типа на Corrtex-A15, на които  работната  им честота е 1,7 гигахерца. Въпреки броя на ядрата, този процесор е насоче към малко по-слабите устройства, тъй като поддържа резолюции от типа на WQXGA и Full HD видео, което върви с 60 кадъра в секунда.
Както знаем, Samsung Galaxy S5 бе обявен наскоро и ще пристигне в два различни варианта, като единия от тях ще използва 2,1-гигахерцов осем ядрен процесор, и сега лесно можем да разберем, че това ще е именно Octa 5422. Все пак Корейската компания ще го използва първо в друг телефон. Процесора ще бъде сложен под капака на Samsung Galaxy Note 3 Neo.

 Коментари за Samsung разкри Exynos 5 Octa 5422 и Hexa 5260 чиповете на Международния Мобилен Конгрес

Вашият коментар е добавен!
Моля попълнете всички полета


Коментари

Ти можеш да напишеш първия коментар :)

Бисквитките ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на бисквитки. Вижте подробности

Съгласен съм