Топ 10 shortcut-и и жестове в iOS 7 на Apple


Понякога, най-простият начин да направим нещо, не е това, което изглежда най-вероятно. Много от въпросните преки пътища и жестове не точно интуитивни, но все пак правят немалко задачи да отнемат по-малко време. Ето и десетте, които смятаме, че ще са най-удобни за ползване при мобилните устройства на Apple

За да направя статията по информативна, ще се опитам да изключа и избегна от списъка нещата, които са ясни за всички, като например за приплъзването с пръст нагоре, за достъпване на контролния център. Тук са събрани тези, които са неизвестни за повечето потребители и просто не са толкова популярни, но това не ги прави безполезни.

10. Дръпни надолу за да обновиш

Това може би е постнато за някои от вас, защото това движение е на лице от доста време, но не винаги е било на преден план. Ако се намирате в страница, приложение или в пощата си и искате да обявите съдържанието, което гледате просто дръпнете надолу с пръст. Когато извършвате това и сте дръпнали достатъчно надолу, ще видите стрелка, която ще се появи, за да индикира обновяването.

9.Плъзни, за да разкриеш времевите щампи на съобщенията или повече опции в електронната си поща. 

iOS се слави със сравнително изчистен интерфейс, но това жертва малко или много информацията, която е на лице по начало. Когато се намирате в някое съобщение и  искате да разберете, когато е изпратено или получено, просто трябва да плъзнете с пръста си на ляво, за да ви се появи екрана с нужната информация. Подобно на това, когато четете пощата си, това движение ще ви изведе допълнителни възможности като изтрий, маркирай като прочетено и т.н

8. Плъзни за да се върнеш един екран назад.

Това движение работи в не малко приложения в операционната система. На първо четене се сещам за  Mail, Messages, Settings, Notes и Safari. Ако искате да се върнете един екран назад от някоя е e-mail съобщение към входящата си кутия в Mail – трябва да направите движение с пръста си от най-лявата част на екрана надясно. Можете просто да надникнете какво се случва отзад или направо да превключите. В Mail ще ви върне на предишната страница, а ако го направите от дясно на ляво, ще ви изправи една стъпка напред.

7. Навигиране до Началния екран и Multitasking чекмеджето.

За пример iPad има няколко жест с четири или пет пръста, които предоставят по-лесна навигация. Щипнете по екрана с 4 или 5 пръста, за да отидете мигновено на началния екран без да натискате бутона предназначен за това. А ако плъзнете 4 или 5 пръста по екрана, ще ви се покаже мястото където се контролира multitasking-а. Ако някое от тези движение не работи, това не значи, че ги правите грешно, а че трябва да ги позволите през менюто за настройки. Тези настройки се намират в Settings---General.

6. По-бързо писане с разделената клавиатура.

Ако обичате да ползвате само палците си докато пишете на телефона си, то може да разделите на две части клавиатурата си, като всяка кореспондира на съответния палец, като задържите клавиатурния бутон или като плъзнете с пръста си през средата, за да я разделите на две. Може да поставяте двете части където пожелаете, а за по-любопитните има и няколко скрити бутона. 

5. По-бързо писане на числа, символи и главни букви

Ако мразите да натискате Shift, за да напишете главна буква или да натискате бутона Numbers, то има по-бърз начин, който ще ви представим.  Просто натискате бутона Shift и влачите пръста си до буквата, която искате да направи главна. По същия начин натискате бутона Numbers и влачите до числото което искате да напишете. Също така има и чалъм при писането на специални символи, като задържите върху буквата, която кореспондира на тях.

4. Бърза смяна или местене на събитие в календара.

Никой, не обича да отива чак до въпросното събитие, за да смени времето когато ще се случи, за да го премести. По пример на иконите, и тук в приложението на Календара могат да се местят събитията вместо да се въвеждат данните наново. Просто задръжте пръста си върху желаното събитие и ще ви се появи диалог, в който чрез местене ще можете да нагласите желаното време.

3. Натиснете и задръжте бутона за ново съобщени, за да видите черновите си

Можете да проследите черновите в електронната си поща от главното меню на приложението Mail. Всеки знае обичайния начин, които включва преминаването през няколко менюта. Просто трябва да задържите бутона Compose, в долния десен ъгъл, за да отидете директно в списъка с черновите.

2. Натиснете и задръжте бутона назад в Safari, за да видите историята.

Искате да проверите, кои са последните няколко сайта, които сте посетили ? Можете да натискате до безкрай бутона Назад, но можете и просто да го задържите, за да ви се покаже нужната информация. Със сигурност работи при Safari и Chrome.

1. Натиснете върху Меню лентата, за да отидете най-отгоре.

Когато четете дълга статия, скролвате в безкрайно дълъг сайт или просто редактирате огромен текст, ако искате да се върнете най-отгоре не е нужно да скролвате обратно, а просто трябва да натиснете върху меню лентата, която се намира най-отгоре на екрана.Коментари за Топ 10 shortcut-и и жестове в iOS 7 на Apple

Вашият коментар е добавен!
Моля попълнете всички полета


Коментари

Ти можеш да напишеш първия коментар :)

Бисквитките ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на бисквитки. Вижте подробности

Съгласен съм